Image

𝄞 Geschiedenis  

Bouman was een internationaal bekende bouwer, die tientallen jaren lang werkte in zijn atelier aan de Herenstraat in de Haagse binnenstad. Bekende Nederlandse musici als Marijn Simons en Vera Beths bespeelden en bespelen instrumenten, die door hem zijn gemaakt. Dat grote solisten uiteindelijk toch vaak kiezen voor een oude viool van Italiaanse makelij stoorde hem. De beste vioolbouwer is blijkbaar een dooie vioolbouwer," liet de trotse vakman zich ooit ontvallen. Tegelijk bleef hij kritisch over zijn eigen werk. De viool die klinkt zoals ik zou willen, heb ik nog niet gemaakt," zei hij in 1991. De klank van een viool moet ontroeren, vond Bouman.

Image

Willem Bouman werd in 1922 geboren in Leeuwarden. Hij werd opgeleid tot violist en was ook na de oorlog enige jaren als musicus werkzaam. Maar koos uiteindelijk voor het ambacht in plaats van voor de muziek. Bouman genoot zijn opleiding in het Duitse vioolstadje Mittenwald. In 1951 vestigde hij zich als vioolbouwer in Den Haag.

Haagse violisten, onder wie vele leden van het Residentie Orkest, wisten de weg naar Boumans atelier snel te vinden. De bouwer maakte behalve violen en altviolen, ook celli en contrabassen. Bovendien maakte hij een speciaal soort strijkstokken voor barokmuziek, die faam genoten onder specialisten.

Bouman gold ook als autoriteit op het gebied van het taxeren en onderzoeken van violen: De laatste tien jaar legde hij zich steeds meer toe op die kant van zijn vak. in 1987 kreeg hij de penning van verdienste van de gemeente Den Haag en in 1996 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De vioolbouwer had altijd al een zwak hart, wist zijn familie. Toch kwam zijn dood nog als een schok, volgens zijn zoon. Hij zal de zaak samen met zijn zuster Elisabeth voortzetten.